Informatief

Hypotheekrente vergelijken

Wees geen dief van je eigen portemonnee! Betaal niet meer hypotheekrente dan strikt noodzakelijk is. De hypotheekrente vergelijken is via onze site snel en simpel. We rangschikken de actuele hypotheekrente van grote aanbieders als Rabobank, ING, ABN en andere partijen.

Hypotheekrente verwachting voor de komende jaren

De hypotheekrente tarieven zijn het resultaat van diverse invloeden. Banken kijken naar elkaar bij het bepalen van hun tarief. Ook zijn ze afhankelijk van de financiƫle markten en de politieke besluitvorming in Den Haag en de Europese Unie. Kortom, er zijn grillige factoren in het spel. Daardoor fluctueren de tarieven. Blijf op de hoogte van de stand van zaken met ons hypotheekrente overzicht.

Is hypotheekrente 10 jaar vast een goed idee?

Huizenbezitters willen niet elk jaar weer op zoek gaan naar de laagste hypotheekrente. Dat is vermoeiend en geeft veel onrust. De teleurstelling is groot als twaalf maanden later de rente omhoog blijkt te zijn gegaan. Dit lijkt het juiste moment om de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten. De tarieven hebben een historisch dieptepunt bereikt. Niets is zeker, vooral niet op de financiƫle markten, maar ze kunnen simpelweg niet heel veel meer dalen.

Hoe zit het met hypotheekrente 30 jaar vast?

Wie echt geen zin heeft om periodiek te moeten speuren naar een nieuwe hypotheek, kan de lening direct voor 30 jaar vastzetten. Het voordeel is helder: je hebt gedurende die lange rentevaste periode zekerheid. Je weet voor de komende drie decennia wat je moet betalen en kan daardoor je andere uitgaven beter plannen. Het nadeel is dat je niet kan profiteren van een eventuele daling van de tarieven. Let wel op: als je naar een andere aanbieder overstapt betaal je in regel een oversluitboete. Daardoor verdampt een deel van het voordeel dat je beoogt.

Hoe zit het met de hypotheekrente aflossingsvrij?

Momenteel geeft een aflossingsvrije hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek, tenzij de hypotheek voor 2013 is afgesloten. Dat maakt de aflossingsvrije hypotheek een stuk duurder. Ook is er een andere beperking opgelegd: maximaal 50 procent van de marktwaarde van de woning mag aflossingsvrij worden gefinancierd. Deze hypotheekvorm is dus al met al fiscaal niet interessant meer.

Blijf de hypotheekrente vergelijken

In de loop van dit jaar bleef de hypotheekrente dalen. De ene expert meent dat de bodem nu echt is bereikt en dat je dus nu kan profiteren van de beste hypotheken denkbaar. Andere kenners verwachten juist dat er nog wel ruimte is voor nog wat meer daling. Dat heeft te maken met het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank, waardoor de rente op de kapitaalmarkt daalt. Dat programma loopt tot diep in 2018 door. Blijf dus via ons overzicht constant de hypotheekrente vergelijken.